søndag, oktober 08, 2006

Mer olje NÅ!

I debatten om hvem som er vinnere i statsbudsjettet er en mann som peker seg ut. Mannen som i kraft av sin posisjon naturlig nok er mer opptatt av forvaltningsplan enn læreplan; olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

I år skal det investeres 93 milliarder kroner i petroleumsvirksomheten, inkludert letevirksomhet. Vi pumper allerede opp 2,8 millioner fat olje hver eneste dag. I 2007 skal det økes med 200 000 nye fat daglig. Altså 3 millioner fat hver dag, vinter som sommer.

Men med Nordsjøen og Snøhvitfeltet i blikket har Enoksen bestemt seg for å få slutt på denne altfor pinglete satsingen, i følge OEDs hjemmesider:

– (...) myndighetene og industrien må i felleskap gripe de mulighetene som høye oljepriser gir til en offensiv satsing på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Nå gjelder det å gripe mulighetene. Endelig en OFFENSIV satsing. 93 milliarder kroner er som kjent småpenger. Og langt fra offensivt.

Det er riktignok like mya penger som 42 av årests bistandsøkninger på statsbudsjettet, 112 ganger beløpet til CO2-håndtering eller 2500 gratis skolemateriell-satsinger. Men ganske pinglete, altså.

Og 3 milloner fat om dagen blir jo ingen rike av.

Nå gjelder det å være offensive. "Mer olje NÅ!".

Miljøvernministeren sier hun er "godt fornøyd med klimasatsinga". Og tenker på penger til CO2-rensing, klimaforskning og jernbane.


But still: Når vi vet hvilke enorme utfordringer klimaendringene gir oss, og hva som må til for å løse dem, er det vanskelig å være godt fornøyd med klimasatsinga og håpe på en offensiv satsing på oljeutvinning samtidig.

200 000 fat ekstra klimaforurensing om dagen gjør meg godt under middels fornøyd med klimasatsinga.

Ingen kommentarer: