tirsdag, november 29, 2005

lykke

Har du tenkt på om du er lykkelig? Det har jeg. Og jeg vet egentlig ikke.

Jeg vet at jeg alltid har likt meg i Danmark. Folk er som regel blide, det er lov å drikke øl midt på dagen, de har brune kroer, leverposteien er fantastisk (jeg elsker leverpostei). Og så fant jeg ut i dag at de er det eneste landet i den vestlige verden der folk har blitt lykkeligere de siste 50 åra.

En undersøkelse av World Values Survey i New Scientist (2003) viser at de lykkeligste landene i verden ikke er de rikeste. I de vestlige, rike landene sier folk at de er like mye eller like lite lykkelige i dag som for 50 år siden. Det er på samme tid som de har fått en rikdom i hendene som ingen noensinne før dem har hatt i løpet av menneskehetens historie.

Verdens lykkeligste folk bor i Nigeria.

Alle vet at Norge er "verdens beste land å bo i". Norge ligger på 1. plass på FNs Human Development Index. For å finne Nigeria begynner du nederst på lista og leter oppover. 19 land opp på lista finner du Nigeria. På 158.plass - med verdens lykkeligste folk.

Fakta om Nigeria: Forventet levealder: 46,7 år (Norge: 79,4 år). Antall mennesker som lever med HIV / AIDS: 3,6 millioner (Norge: ca 2000). Barnedødelighet: 98.8 pr 1000 fødsler (Norge: 3.7 pr 1000 fødsler). Kjøpekraft: $1,000 pr innbygger (Norge: $40,000).

I et av verdens fattigste land er altså folk lykkelige.

Selv om folkene bak undersøkelsen egentlig ikke kan si hva folk legger i "lykke", kan de i hvert fall si at å ha venner og familie, å ha en jobb, å tro på noe (ikke nødvendigvis religion) og å "not desire too much" (vet ikke helt hva jeg skal oversette det med) er det som først og fremst bestemmer om du er lykkelig eller ikke.

Forskerne beskriver ønsket om stadig flere materielle goder som "a happiness suppressant". "Forbrukerismen" (consumerism) hinder folk i å bli gladere og lykkeligere.

Undersøkelsen gir vekstkritikere som Erik Dammann og Arne Næss rett. Økonomisk vekst gir ikke lykke.